Monday, 22 March 2010

share you recipes here!

peeps, i am currently hooked to AFC, especially the Licence to Grill. as a BBQ enthusiast, i feel compelled to have the perfect BBQ, and to outdo Robert Rainford (tu kan nama dia?) by creating a perfect grilled dish with a grill burnt by charcoals, not by gas.

anyway, i am also prepping myself with cooking techniques.
so please feel free to share with me your recipes for superb dishes! (link pun boleh laa)

4 comments:

Aisyah Sinclair said...

Recipes for cupcakes & brownies boleh? :D

G'luck with the cooking techniques!

Unknown said...

huhuhu itu belum lagi kot. belum terbuka hati untuk masak benda2 mcm tu :p

dueng said...

hrrrmm...bese aku marinate 2 slice of lamb shoulder guna HP brown sauce, half spoon of honey, BBQ sauce pedas Knorr, a pinch of salt and sos lada hitam. pedas, manis, masin, masam etc semua ada. kalau nak pedas lagi, guna lah lada hitam sendiri instead of sos. itu resipi orang bujang malas. hahaha.

kalau nak resipi nasik goreng kampung pulak, lebih kurang begini la.

bahan2:
1) belacan - sebesar ibu jari. nak lebih lagi pun ok kalau suka belacan
2) cili padi/lada hijau - 6-7 bijik, ikut la kalau nak pedas lagi, tambah lebih lagi
3) ikan bilis - sejemput je
4) 2 ulas bawang putih - potong nipis2
5) nasik - 2 mangkuk kecik macam kat kedai punya size

cara2:

1) tumbuk belacan, cili padi dan ikan bilis sampai ikan bilis separa hancur.
2) panaskan minyak dalam kuali. tunggu sampai minyak panas. masukkan bawang putih yang dah dipotong tadi. goreng sampai bawang jadi kuning keemasan.
3) masukkan bahan yang ditumbuk tadi. gaulkan dalam 30 saat. tambah la daging ke, ayam ke, sayur ke mengikut selera masing2.
4) masukkan nasik. goreng sampai masak. biar sekejap atas api dalam 40 saat selepas bahan2 dah bercampur dengan nasi.
5) tutup api dan boleh serve dah.

hahaha. resipi nasik goreng orang bujang. :P

dueng said...

owh...my bestest recipe sebenarnya adalah....

steamboat recipe. ada induction cooker/stove, periuk and bahan2 steamboat (bebola, daging, ayam, sayur, telur etc), what you need is 2 kiub tomyam knorr and air diisikan separuh periuk. letak air separuh periuk, campak 2 kiub tomyam knorr, tunggu panas and campak je bahan2 ikut suka. tak cukup air, tambah je, tak cukup pedas tambah lagi kiub. makan dgn sos cili atau sos lada hitam sangat mahsyuk. serius good food to eat ramai2! it's cheap, kenyang dan damn easy to cook. also healthy! no minyak whatsoever.

Latest Feedback(s)

Followers

Blog-Hop